Friday, January 10, 2014

Gout? 
Gout?
Pernah tengok? Pernah dengar?
Macam gambar kat atas tu la..
Macam mana boleh jadi gout ni?
Mengikut kajian, penyakit gout ini terjadi disebabkan oleh asid urik yang berlebihan dalam badan kita. Asid urik ini merupakan bahan kumuhan yang berasal dari protein yang dipanggil purin.
Normalnya, asid urik ini dibuang bersama-sama dengan air kencing(urin). Walaubagaimanapun, bagi pesakit ggout, asid urik ini tidak dibuang tetapi terkumpul di bahagian sendi.
Selalunya, penyakit ini dihidapi oeh lelaki yang berumur 30-60 tahun dan jarang dihidapi oleh wanita yang masih belum putus haid.
 Apa tanda-tanda penyakit gout ini?
Lazimnya, penyakit ini akan menyerang di ibu jari kaki. Walaubagaimanapun, ia boleh menyerang sendi lain seperti lutut, pergelangan tangan, jari dan buku lali.
Kawasan sendi itu akan menjadi merah, bengkak, panas dan akan menjadi sakit yang teramat. serangan ini berlaku dengan tiba-tiba dan kadang-kadang boleh berlanjutan semalaman. Sendi akan menjadi bisa dan kadang-kadang dengan hanya sedikit geseran sahaja, pesakit akan merasa sangat menderita. Sakit boleh berlanjutan sekiranya tidak dirawat segera.
Asid urik yang berkumpul di bawah kulit akan membentuk benjolan yang dipanggil sebagai 'thopi'. Dalam saluran air kencing juga boleh terbentuknya batu karang. Selalunya, pengidap gout juga akan menghadapi masalah lain seperti kegemukan, darah tinggi, hiperlipidemia dan diabetis.
Rawatannya juga pastilah berkaitan dengan pemakanan untuk mengurangkan atau terus tinggalkan makanan yang mempunyai kandungan sid urik yang tinggi.
contohnya, organ dalaman, ikan bilis, ikna sardin, daging cincang, makanan bercengkerang dan lain-lain.
Dalam rawatan juga dicadangkan pengambilan suplemen. Ini antara cadangan suplemen dari Shaklee yang sudah terbukti keberkesanannya. InsyaAllah.

1) VITAMIN C - untuk mengurangkan uric acid di dalam badan, sekurang-kurangnya perlu ambil 3 biji sehari, iaitu 1500mg.
2) ALFALFA - Punca vitamin dan mineral yang diperlukan badan. Ini dapat mengurangkan pembentukan baru uric acid.
3) OMEGA GUARD - Mengurangkan dan mengelakkan inflammatory (bengkak) pada anggota yang terkena serangan GOUT.
4) PERFORMANCE DRINK - memastikan tubuh pesakit mempunyai kandungan air dan gula yang cukup agar tidak dehydrate.

Wallahualam.

No comments:

Post a Comment